MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z CUKINIĄ I POMARAŃCZĄ
weganon 10 marca 2016

Jakiś czas temu ogłosiłem na swoim profiluna FB konkurs. Odbył się w związku z 10 000 polubieniem. Konkursowe zadanie dotyczyło potrawy z czekoladą w roli głównej. Przysłaliście wiele świetnych przepisów. Wygrały trzy.
Jednym z nich było czekoladowe ciasto z cukinią od Piotra Podolaka. Piotr rozpoczął niedawno swoją przygodę z weganizmem i prowadzeniem bloga kulinarnego GOTUJĄCY PIOTREK. Pod tym adresem znajdziecie oryginalny przepis na jego ciasto.
Stwierdziłem, że nie będę odtwarzał przepisu tylko go lekko zmodyfikuję. Ilość składników jest na dużą blachę.
Proponuję zrobić obydwa przepisy. Przepis Piotra jest prosty i szybki. Ciasto wilgotne i bardzo smaczne. Polecam szczerze.
SKŁADNIKI:
 
Na ciasto:
– 2 średnie cukinie
– 3 średnie banany
– 4 łyżki mielonego lnu + 12 łyżek wody
– 2 duże pomarańcze
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 6 łyżek kakao
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody
– szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego (polecam melasowy muscovado. Nadaje karmelowego smaku)
 
Na polewę:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
 
WYKONANIE:
 
Ciasto:
– cukinie przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach
– siemię lniane zalać wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut
– banany zmiksować na gładko
– z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (powinno być około 2 szklanki)
– sok podgrzać do wrzenia, dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników. Dodać len, cukinię (nie trzeba odsączać z wody) i banany oraz olej. Dokładnie wymieszać
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i kakao. Dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 25 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
 
Polewa:
– mleko zagotować, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia
– polać ciasto

22 Komentarze

  1. Wyszło cudowne <3 Użyliśmy połowy porcji i wyszło 10 kawałków- najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić!
    Jest mięciutkie, mokre, ciągnące się, nie jest za słodkie, idealne po prostu!!

  2. Wszystkie gorzkie czekolady nie zawierają mleka :) W każdym razie ja nigdy nie spotkałam się z gorzką czekoladą, która miałaby w składzie mleko.

  3. Dzięki za przepis, ciasto fantastyczne <3 co prawda z moich 3 pomarańczy udało mi się wydusić jakieś 1,5 szklanki soku (a przyłożyłam się do wyciskania bardzo!), resztę pomarańczy po prostu zblendowałam z bananami 😉
    Wyszło pysznie :)

  4. A Czy startą skórkę z pomarańczy trzeba dodać do ciasta lub polewy? Nie jest sprecyzowane co z nią zrobić :)

  5. len musi być dobrze rozprowadzony w wodzie. Ma wytworzyć się taka galaretka. Stanowi zastępnik jajka

  6. A czym zastapic len mielony? Ciasto wyszlo pyszne,ale z lnu zrobily sie takie grudy i nie wiem dlaczego?

  7. nie umiem się doczekać aż upiekę i dopadnę takie brownie! zapotrzebowanie na gorzką czekoladę u mnie zawsze wysokie 😀

Zostaw odpowiedź dla Patrycja Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *