KROKIETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z GRZYBAMI I JARMUŻEM
weganon 23 marca 2016

Kiedy dwadzieścia parę lat temu na targu kupowałem kasze jaglaną dziwnie na mnie patrzono. Dlaczego? Bo prawie nikt jej nie kupował. Nie była hitem jak teraz, nie robiono z niej prawie wszystkiego.
Na topie była kasza gryczana i jęczmienna. Szczególnie osoby starsze je polubiły. Szybkie w przygotowaniu i z dodatkami stanowiły pyszny obiad.
Ja uwielbiam kasze jęczmienna (zresztą chyba wszystkie kasze) za jej teksturę i smak. Dla mnie te małe perełki są same w sobie czymś niezwykłym. Ubolewam trochę, że nie jest tak powszechna jak kiedyś.
Przygotowuje z niej wiele potraw. Najbardziej jednak lubię wszelkie kotlety, burgery i krokiety. W połączeniu z grzybami i strączkami idealnie się sprawdza. Nie przepadam za kotletami z tej kaszy w formie smażonej. Kasza wtedy gorzknieje i nie jest smaczna. Pieczenie bez tłuszczu to lepsza alternatywa.
Nie będę oryginalny, kiedy powiem, że najlepiej lubię je jeść z marchewką z groszkiem i ziemniakami z natką, czosnkiem i kminkiem.
SKŁADNIKI:
 
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu
– 0,5 kg pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 
 
WYKONANIE:
 
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Następnie dokładnie zmielić
– zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody, dodać kasze i łyżkę oleju. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut (aż kasza wchłonie wodę). Wystudzić
– słonecznik zmielić prawię na mąkę np. malakserem
– cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę i usmażyć do miękkości (dodaję trochę soli by puściły wodę i w niej się udusiły), odparować nadmiar wody i wystudzić
– wszystkie składniki połączyć w misce. Masę wyrabiać przez kilka minut (krokiety będą się lepiej formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem
– z masy formować krokiety, układać na papierze do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu są miękkie i po lekkim schłodzeniu twardnieją

9 Komentarze

  1. Dzień dobry, dziękuję bardzo za przepisy, jestem zachwycona ich prostotą, smakiem,różnorodnością… Może dlatego, że dopiero niedawno postanowiłam przejść na wegańską dietę, styl życia… Myślałam, że potrawy niezawierające składników pochodzenia zwierzęcego będą niesmaczne, że nie będę mieć wyboru i cały czas będę zajadać się tym samym. Twój blog dostarczył mi masy radości, zaczął rozwijać moją kulinarną kreatywność… A dodam, że gotować nie znoszę i nie potrafię… Wreszcie poczułam, że chcę to zmienić. :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym rozwoju bloga :)

    1. Witaj
      Bardzo dziękuję za wiadomość. Moje przepisy właśnie są głownie dla tych, którzy są na początku drogi. Mam nadzieję, że znajdziesz sporo przepisów, które będą Ci pasowały. Gratuluję zmiany stylu życia i życzę wytrwałości.
      Pozdrawiam
      Paweł

  2. Ale mi narobiłeś smaka na te kotlety! Lubię kaszę jęczmienną, przyznam się, że jadam ją najczęściej tylko w krupniku, muszę to zmienić…. :)

  3. dla mnie ta kasza to poniekąd smak dzieciństwa, pamiętam podawaną z sosem pieczarkowym i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi :) a te krokieciki na pewno podbiją moje podniebienie, świetne!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany