CHLEBEK DAKTYLOWY
weganon 24 marca 2016

Oprócz mojego ulubionego chlebka bananowego jest jeszcze ten – daktylowy. Zawiera mus z tego przepisu. Ciasto ma smak lekko karmelowy. Dzięki korzennym przyprawom przypomina w smaku piernika, ale ilość ich nie jest duża.
Świetnie smakuje z dżemem truskawkowym i tak właśnie go zjadam lub z syropem klonowym. Jest to wypiek z tych, co nie trzeba się przy nim napracować. Jak to często określam „ciasto 2 misek”. W jednej ciekłe w drugiej sypkie. Mieszamy i gotowe. Można powiedzieć, że to takie awaryjne ciasto na szybko, (jeśli mamy gotowy mus daktylowy a ja mam zawsze :) ).
Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki lub żurawinę. Wierzch polać czekolada. Każdy to, co lubi.
SKŁADNIKI:
 
– 2,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody 
– pół szklanki oleju rzepakowego
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– szklanka musu daktylowego (przepis)
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki mielonego imbiru
– dowolny syrop do słodkiego smaku (klonowy, z agawy) lub nierafinowany cukier trzcinowy (ja dodałem 2 łyżki cukru)
 
 
WYKONANIE:
 
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut
– w misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, imbir i cukier jeśli używamy
– w drugiej misce wymieszać mleko, len z wodą, mus daktylowy, olej i syrop jeśli używamy
– do sypkich składników dodać ciekłe, dokładnie wymieszać 
– formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)

 

 

 

9 Komentarze

  1. Hej, jak długo piec w okrągłej formie 21cm? Świetny przepis i chce go wykorzystać jako spod do weganskiego banoffee :)

    1. Pieklam ok 30 minut. Bardzo wyrósł i wygląda cudnie. Przekroje go i przełoże kremem na bazie daktyli, bananów i mleka kokosowego. Idealna opcja na zdrowy biszkopt :) Dziękuje za przepis!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany