BATONY OWSIANE „JABŁKO Z CYNAMONEM”
weganon 7 marca 2016

Zamiast chipsów, kupnych podejrzanych wytworów, przepełnionych cukrem i tłuszczem dziwactw. Batony, które zrobi dziecko w przedszkolu. Kilka prostych składników. Wszystko wymieszane, upieczone i gotowe.
Połączenie jabłka z cynamonem jest tak nierozerwalne, że inaczej być nie może. Ryż z jabłkiem i cynamonem, kisiele jabłkowe, szarlotki itd.  W tych batonach jabłka są w dwóch formach. Jako chipsy i mus. Zamiast chipsów spokojnie można użyć suszonych. Mus wraz z bananem skleja suche składniki.
Pozostałe produkty to płatki owsiane, cynamon, pestki słonecznika i żurawina. Ja masy nie słodziłem. Poszczególne składniki to zapewniły, ale jak ktoś chce to może dodać dowolnego słodziwa do smaku.
SKŁADNIKI:
 
– 1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka suszonej żurawiny
– 80 g chipsów jabłkowych lub suszonych jabłek w plasterkach
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 2 jabłka
– 1 dojrzały banan
 
WYKONANIE:
 
– jabłka pokroić na kawałki (odrzucić ogryzki i nie ma potrzeby obierania) i razem z bananem dokładnie zmiksować na mus
– pestki słonecznika zmielić wraz z chipsami na drobne okruszki (np. malakserem)
– do miski przełożyć wszystkie składniki. Wyrabiać masę ręką do chwili aż płatki zmiękną. masę można ewentualnie dosłodzić wg gustu
– dno formy o wymiarach ok 25 na 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę, dokładnie ubić i wyrównać wierzch
– piec 20-25 minut w 180 stopniach

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany