WEGAŃSKIE KRÓWKI Z ORZECHAMI ZIEMNYMI
weganon 2 lutego 2016

Chyba nie znam ludzi, którzy nie lubią krówek. Czy to wegańskie czy te z Milanówka są rewelacyjne. Nie ważne, jakie. Ciągnące się czy kruche. Wszystkie uwielbiam i mogę jeść na okrągło. Gdy dodamy do masy z czekolady i kremu kokosowego dowolne orzechy to mamy niebo na ziemi.
Masa po włożeniu do zamrażarki twardnieje. Można ją pokroić w małe prostokąty.  Przechowywane w lodówce są lekko ciągnące. Z zamrażarki są kruche.
Masę można dodatkowo wzbogacać smakami. Waniliowe, migdałowe czy rumowe. Każdy znajdzie coś dla siebie :)
SKŁADNIKI:
 
– 3 czekolady min. 70% po 100 g
– puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 ml wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 5 łyżek syropu z agawy
– 3 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego 
– szklanka grubo posiekanych orzechów ziemnych
 
WYKONANIE:
 
 
– czekoladę połamać i wraz z białą stałą częścią z puszki , syropem olejem przenieść do garnka
– na niewielkim ogniu rozpuścić składniki (nie gotować)
– do garnka wsypać orzechy i wymieszać
– prostokątną formę (np. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać masę i wyrównać wierzch
– wstawić formę do zamrażarki na godzinę, a później przenieść do lodówki 
– zdjąć papier i pokroić na małe krówki

31 Komentarze

  1. nie wiem o co chodzi – wszystkie składniki w pokojowej temperaturze miały konsystencję stałą, a po zmieszaniu i wylaniu do formy cały czas są w formie rzadkiego musu :/ Twarde były tylko bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, teraz od 8 godzin stoją w lodówce i masa jest płynna. Może ktoś ma pomysł co poszło nie tak?

  2. Fajny pomysł na krówki ale zastanawiam się jak je zrobić nie używając czekolady, co dać w zamian np masło kokosowe + kakao/karob + jakieś słodzidło ? Czy to się uda ?

  3. Czekoladowe krówki były moim koszmarem dzieciństwa… Ale może kokosowe mi posmakują, przepis do wypróbowania 😀 I nie przejmuj się złośliwymi komenarzami, bo wiadomo że są od pewnej osoby… 😉

    1. Ktoś mi kiedyś powiedział. Jak nie masz na blogu hejtu to oznacza, że jest kiepski :)
      A tak serio, to chyba byłoby nienormalne gdyby wszystkim pasowało. Nie lubię tylko wulgaryzmów, pisania na mój temat (to nie jest blog o mnie) i nieuzasadnionej agresji.

    1. Kochamy i blok i krówki, więc nam bez różnicy i tak zrobimy. Lubimy też cukier, syrop z agawy, itp. Domyślam się że polecasz ksylitol??? pani bez cukrowa? 😉

    2. Że hmm? Tylko mówie, że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, posrało Was dzisiaj? Jaka bezcukrowa co hm?

    3. Nie wiem o co chodzi stwierdziłam że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, a że agawa to dla mnie przereklamowane i drogie badziewie, wole juz dodać cukier, a ta mnie atakuje.

  4. Poezja, mniam, obowiązkowo na niedzielę zrobię dla rodziny 😉 Uwielbiam Twoje przepisy, bo są oszczędne w cukry i tłuszcze. Praktycznie minimalnie dodajesz. Mnie fascynuje dieta wg Campbella, więc unikam tłuszczów. W Twoich przepisach są ich niewielkie dodatki.

    1. One nie będą się ciągnęły jak klasyczne krówki. Jak odstawisz je na jakiś czas w temperaturze pokojowej to miękną i lekko się ciągną. Sa maziste

    1. w hipermarketach też jest :) 75% kokosa i 17-18% tłuszczu. A w puszce nie ma w ogóle nic płynnego – sama biała maź – jak gęsty gips

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany