MIELONE Z DUSZONYCH WARZYW
weganon 8 lutego 2016

Z czego można zrobić mielone wegańskie? Niemal z wszystkiego. Nie ma ograniczeń. Trzeba połączyć kilka zmielonych składników i gotowe.  Zawsze musi być produkt spajający. Często są nim kasze. Coś nadającego odpowiednią konsystencję. Mogą to być płatki, zmielone pestki słonecznika lub dyni, tarta bułka lub chleb razowy.
Kotlety powinny mieć sporą ilość białka. Zapewniają je strączki i kasze.W okresie zimowym idealne są warzywa korzeniowe. Po ugotowaniu mają zwartą strukturę i zawierają mało wody. Przeważnie dodaję do masy świeże zioła. Natkę pietruszki czy kolendry. Kotlety mogą być pieczone (wtedy nie obtaczamy ich w tartej bułce) lub smażone w niewielkiej ilości tłuszczu.
Uduszone warzywa w małej ilości wody są świetnym materiałem na wegańskie mielone.
SKŁADNIKI:
 
– 4 średnie marchewki
– 1 spora pietruszka
– pół średniego selera
– biała część pora
– puszka czerwonej fasoli
– 10 pieczarek
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka płatków owsianych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– szklanka tartej bułki + do obtoczenia jeśli kotlety będą smażone
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka curry
– łyżka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
WYKONANIE:
 
– kaszę ugotować w 1 szklance wody i wystudzić
– marchewki, pietruszkę, selera, pora i pieczarki pokroić w sporą kostkę i podsmażyć w garnku na oleju. Dodać liście laurowe, ziele, trochę soli i 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu do miękkości. Warzywa odcedzić (płyn zachować np do sosów). Wystudzić
– słonecznik i płatki drobno zmielić
– malakserem lub blenderem zmiksować kaszę, fasolę i warzywa. Dodać słonecznika, płatki, bułkę tartą i pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– masę odstawić na pół godziny
– formować kotlety, obtaczać je tartej bułce i smażyć na rumian z obu stron
 

17 Komentarze

  1. Są przepyszne. U mnie dziś były na obiad:). A na deser Twoje korzenne ciasto z dyni. Tylko, że jeszcze nie próbowałam, bo zastyga. A jutro jak się uda na kolację soczewica po bretońsku. Normalnie szaleję z weganonem 😉

  2. Mistrzostwo! Koniecznie muszę je zrobić! A ta marchewka z groszkiem w słoiku obok przypomniała mi całe dzieciństwo i moją kochaną babcię (nieżyjącą już niestety) :( Robiła najlepsza marchewkę z groszkiem na świecie!

    1. maksymalnie odparowuje płyn. Doprawiam ewentualnie oregano, majerankiem i czosnkiem. Jeżeli chcę by był gęsty to dodaję trochę mąki ryżowej, gryczanej lub kukurydzianej. I pytać trzeba. Po to tu jestem :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany