KROKIETY Z WĘDZONEGO TOFU Z DODATKAMI
weganon 11 stycznia 2016

Krokiety przeważnie kojarzą się z zawiniętym w naleśnik nadzieniem. To oczywiście jest jedna z form tej potrawy. Mogą być z ziemniaków, kapusty i innych składników. Często panierowane i smażone lub pieczone. Podawane z czerwonym barszczem lub z surówkami.
Te jednak biją na głowę, poprzednie które robiłem. Pełne wyrazistych smaków wędzonego tofu, słoności suszonych pomidorów. Składnikiem spajającym jest kasza jaglana i mąka owsiana. Całość panierowana i smażona.
Nie było barszczu, ale jedna z najlepszych surówek jakie robię. Tarta marchewka z majonezem sojowym, musztardą i rodzynkami. Mogę zjeść tonę tego pomarańczowego cuda.
Jeśli macie nadmiar wędzonego tofu, to koniecznie zróbcie sobie takie krokiety :)
 

SKŁADNIKI:

– 2 kostki wędzonego tofu po ok. 200 g
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 5 łyżek mąki owsianej (jeśli nie macie, to drobno zmielić płatki)
– łyżka majeranku
– łyżeczka suszonego lubczyku
– pieprz i sól do smaku
– bułka tarta


WYKONANIE:

– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy na sicie i ugotować na małym ogniu w 1 szklance wody, pod przykryciem. Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować pomidory (olej pozostawiamy do smażenia), tofu i kaszę
– dodajemy majeranek, lubczyk i mąkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
– formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy
– panierujemy w bułce i smażymy na złoto z obu stron

8 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany