KOTLETY MOCY :)
weganon 9 stycznia 2016

Nie. Nie ma tu nic wspólnego z ciemną czy jasną stroną mocy z kultowego filmu (choć moc w nich jest).
Sprawa się miała tak. W koszu zalegały buraki, w szafce czerwona fasola i kasza perłowa, w lodówce rukola i natka, w komórce pechy słonecznika, w słojach przyprawy. Nie mogłem pozwolić by takie cuda były pozostawione same sobie. Kilka ruchów noża, malaksera, garnki i patelnia. To co wyszło, widzicie na zdjęciach :)
Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez buraków. Ilość form w jakich je podaje, jest nie do ogarnięcia.
Na słodko w ciastach, na wytrawnie w sałatkach (zawsze z rukolą), kremach, zupach, potrawkach, burgerach czy właśnie kotletach.
W okresie wiosenno-letnim jest botwina. Jesień i zima jest zarezerwowana dla dojrzałych bulw. Pełne słodyczy, ziemistego posmaku, zdrowych składników.
Gdy połączymy pieczone buraki z wyżej wymienionymi składnikami, to otrzymamy coś wyjątkowego.
Rzadko smażę wszelkie kotlety czy burgery. Tym razem postanowiłem inaczej. Smażenie nie musi być zawsze w tonie oleju. Jak mamy dobrą patelnię, to obędziemy się bez niego. Dla zagęszczenia masy, dodałem zmielone pestki słonecznika i mąkę owsianą. Jeśli jej nie macie, to wystarczy drobno zmielić płatki górskie lub zwykłe (błyskawiczne idą do kosza).
Takie kotlety koniecznie muszą być w towarzystwie sałatki z kiszonych ogórków z czerwoną cebulą i kminkiem oraz puree z ziemniaków i kalafiora.

SKŁADNIKI:

– 2 spore buraki
– 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– szklaka pestek słonecznika
– 5 płaskich łyżek mąki owsianej
– pół szklanki kaszy perłowej
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– spora garść rukoli
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
– łyżeczka suszonego lubczyku
– 1 starty ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– bułka tarta
– olej do smażenia


WYKONANIE:

– buraki dokładnie umyć, zawinąć w folię i upiec w 220 stopniach do miękkości (ok. 1-1,5 godziny)
– kaszę ugotować w 1 szklance lekko osolonej wody i wystudzić
– pestki słonecznika zmielić na drobne okruszki
– rukolę drobno posiekać
– buraki wraz z fasolą zmiksować, ale nie bardzo dokładnie. Powinny być wyczuwalne drobiny warzyw
– w misce łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę
– formujemy kolety, obtaczamy w bułce (masa jest na tyle gęsta, że bułka sama przywiera) i smażymy na rumiano z obu stron

 

8 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany