BATONY Z MASŁA KOKOSOWEGO I OWOCÓW
weganon 22 stycznia 2016

Wczoraj był przepis na masło kokosowe a dziś jego praktyczne zastosowanie. Jeden z łatwiejszych przepisów na blogu. Tylko dwa składniki a uciechy, co nie miara. W sezonie użyjemy oczywiście świeżych owoców. Poza nim idealnie sprawdzą się mrożone. Wszelka dowolność. Ja wybrałem porzeczki, maliny i jeżyny.
Kilka ważnych wskazówek podczas przygotowania. Owoce należy rozmrozić i lekko podgrzać. Masło roztopić. W przeciwnym razie, gdy dodamy roztopione masło do zimnych owoców zrobi nam się klucha. Nawet jej ogrzanie będzie ciężkie.
 Ja batonów nie dosładzałem (słodycz jest od masła i trochę od owoców). Można dodać trochę dowolnego syropu ale, ja lubię ten kwaskowy smak.
SKŁADNIKI:
 
– 1,5 szklanki roztopionego masła kokosowego
– 2 szklanki dowolnych owoców jagodowych + 1 szklanka na wierzch
 
WYKONANIE:
 
– jeśli mamy owoce mrożone, to rozmrozić i lekko podgrzać
– umieścić wraz z masłem w blenderze kielichowym lub zmiksować ręcznym na gładko
– formę o wymiarach 10 na 30 cm (keksówka. Ja mam taką z wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę, wyrównać wierzch i ułożyć owoce
– formę wstawić do lodówki na kilka godzin (aż masa stwardnieje)
 

10 Komentarze

    1. masło musi być w formie płynnej. Może być bezpośrednio przygotowane dla deseru i jest wtedy płynne od razu lub jeśli jest stałe, to wstawić słoik z masłem do garnka z ciepłą wodą

  1. Wyglądają wspaniale.
    Muszę spróbować z kokosowym. Tahina i orzechowe okazały się całkiem proste w wykonaniu, mam nadzieję że koko będzie tak samo.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany