TOFU A’LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
weganon 20 grudnia 2015

Klasyczne śledzie pod pierzynką, to nie tylko danie wigilijne, ale również sałatka na wszelkie imprezy. Ułożone warstwami różności, cieszą kolorem i smakiem. W każdym domu są różne warstwy składnikowe. Całość spaja majonez.
Danie prezentuje się widowiskowo na stole. Jest bardzo bogate w smaku, dzięki różnym składnikom.
W tym przepisie znalazły się pieczone buraki, konserwowany groszek i kukurydza, czerwona cebula, kiszone ogórki, tofu z wczorajszego przepisu. Można dodać pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Pierzynkę stanowi majonez roślinny. W tym przypadku, to mój nowy pomysł. Sos czosnkowy na bazie mleka owsianego i płatków ryżowych. Można oczywiście wybrać dowolny majonez roślinny (przepisów na blogu jest sporo).
Składniki powinny być pokrojone w niewielką kostkę. Nabierając łyżką, przedzieramy się przez warstwy i na talerzu ląduje przekrój całego dania. Ilość składników jest na średnią miskę.
Wczoraj dwukrotnie robiłem tą sałatkę. Na warsztatach kulinarnych z pomocą wielu znajomych. Druga wylądowała na stole u sąsiadów na spotkaniu wigilijnym. Zgodnie z obietnicą, wstawiam przepis :)

 

SKŁADNIKI:

– 5 średnich buraków
– 5 sporych ogórków kiszonych
– 2 spore czerwone cebule
– 2 puszki groszku konserwowego
– 1 puszka kukurydzy
– porcja tofu z wczorajszego przepisu
– dowolny majonez roślinny


WYKONANIE:

– buraki wyszorować dokładnie, zawinąć w folię (matową stroną na zewnątrz) i upiec w 220 stopniach do miękkości (ok. godziny). Wystudzić obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę
– ogórki i cebulę pokroić w małą kostkę
– z tofu odlać zalewę

– w misce układać warstwami składniki. 1 puszką na warstwę środkową, a druga będzie na wierzch. Na każdą warstwę polać trochę majonezu
– na samej górze ułożyć warstwę majonezu i posypać groszkiem
– sałatkę wstawić na minimum godzinę do lodówki do schłodzenia (smakuje lepiej)

6 Komentarze

  1. Fajny przepis :) na Ukrainie występuję coś podobnego, nazywa się szuba. W wersji tradycyjnej ze śledziem, we wegańskiej w Kijowie podają z glonami, jako osobną warstwę, a tofu jako kewiwalent jajka, bo tez w tradycyjnej szubie występuję. Szkoda ze juz po świętach, bo wypróbowalabym Twój przepis, tym bardziej że nie wygąda na zbyt czasochłonny :)

  2. Przyłączam się do podziękowań, też korzystałam ze świątecznych przepisów i korzystam non stop z Twojego bloga :) uważam, że prowadzisz najlepszego wegańskiego bloga z przepisami i pięknymi zdjęciami potraw. Robiłam TOFU A'LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ i żadnego śluzu nie było. Sałatka godna polecenia, na pewno będę ją wiele razy robiła :)
    Dzięki Weganonie :)
    Asia

    1. I to widać, no i można skosztować i się samemu przekonać, że są to bardzo smaczne potrawy :) Pozdrawiam i czekam na kolejne wspaniałe przepisy. Musisz wiedzieć, że każdego dnia zaglądam na Twojego bloga!
      Pozdrawiam serdecznie! Asia

  3. Drogi Weganonie, dZiekuje za swiateczne prZepisy! Wiele z nich wykorzystalam w tym roku ( pierogi pieczone z kapusta byly hitem!). Salatka tez pyszna tylko na drugi dzien pojawil sie taki sluz ciagnacy sie..od czego to? CZy to dlatego ze buraczki ugotowalam dZien wczesniej? CZy moze to ten majonez z wody po ciecierzycy? Tez przygotowalam go wczesniej..

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany