PIERNIKOWY ORZECHOWIEC
weganon 9 grudnia 2015

 

Przepisów świątecznych ciąg dalszy.
Co wyjdzie z połączenia najlepszych składników pod Słońcem? Cudowny orzechowiec o smaku piernika. Orzechy są jednym ze źródeł białka dla wegan. Oprócz tego zawierają wiele innych cennych składników. Potrafię usiąść i zjeść kilka ich garści. Podobnie jest z czekoladą. Kończę ją kiedy jest pusty papierek :)
Ciecierzycę najczęściej stosuję do hummusów i burgerów. Jest również idealna do deserów. Po ugotowaniu staje się słodka. Świetna do wegańskiej wersji popularnej nutelli.
Przyprawa piernikowa kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Pieczone ciasta czy pierniki, wypełniają korzennym aromatem cały dom.
Gdy połączymy te składniki z innymi dodatkami, otrzymamy pełen orzechów, czekolady i korzeni wytwór. Można go dowolnie kroić. Ja lubię w formie małych prostokącików.
Masę dodatkowo oblewam czekoladą (nie uznaję czegoś takiego, jak jej nadmiar) i ozdabiam kawałkami orzechów.
Coś takiego idealnie pasuje na świąteczny stół :)

 

SKŁADNIKI:

– szklanka orzechów ziemnych
– szklanka orzechów włoskich + do przystrojenia
– szklanka orzechów laskowych
– szklanka pestek słonecznika
– nerkowce do ozdoby
– 2 płaskie łyżki kakao
– 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 2 banany
– 3 czekolady min. 70%
– pół szklanki dowolnego syropu
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego


WYKONANIE:
– orzechy i słonecznik dokładnie zmielić (np. malakserem) na drobne okruszki
– dokładnie zmiksować ciecierzycę z bananami
– rozpuścić 1 czekoladę
– w misce połączyć czekoladę, zmielone składniki, kakao, ciecierzycę z bananami, przyprawą piernikową i syropem
– dokładnie wymieszać (masa powinna być bardzo gęsta i plastyczna)
– dno formy o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– w garnku rozpuścić 2 czekolady z mlekiem na małym ogniu
– wylać na wierzch masy
– ułożyć orzechy
– wstawić na 3 godziny do zamrażarki, a następnie do lodówki
– wyjąć z formy i pokroić na kostkę

9 Komentarze

  1. rozpływam się na samą myśl o tym cieście, te smaki, te składniki, czekolada, orzechy.. <3 oszaleć można, haha, z miłości do jedzenia 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany