KORZENNY LIKIER POMARAŃCZOWY
weganon 26 grudnia 2015

 

Ten likier idealny jest na świąteczne lub poświąteczne biesiadowanie. Niestety w tym roku go nie posmakujecie. Po zrobieniu powinien stać 3-4 miesiące. Dlaczego teraz wstawiam ten przepis? Bo jest sezon na cytrusy. Letnie owoce nie nadają się. Mają o wiele mniej aromatu.
Zresztą nie tylko w Boże Narodzenie można się nim rozkoszować. Jak zrobicie w zimę, to na następne Święta będzie jak znalazł.
By smak pomarańczy był wyraźniejszy, oprócz soku trzeba dodać skórki. Bez problemu można teraz w dyskontach, dostać ekologiczne owoce. Jeśli takich nie znajdziecie, to porządnie wyszorujcie szczoteczką i gąbką w gorącej wodzie.
Uwielbiam połączenie cytrusów z korzennymi przyprawami. Dlatego podczas przygotowania, dodaję laski cynamonu, goździki i strąki kardamonu.
Przepis jest na litr likieru. Zróbcie przynajmniej 3 porcje. Smakuje idealnie. Dodaję go również do deserów. Szczególnie lubię polewać nim lody owocowe.

SKŁADNIKI:

– 0,5 litra spirytusu
– 0,5 litra wody
– 300 g nierafinowanego cukru trzcinowego (likier jest lekko słodki)
– 3 laski cynamonu
– łyżeczka goździków
– łyżka strąków kardamonu
– 3 spore pomarańcze plus skórka z 3 pomarańczy


WYKONANIE:

– pomarańcze dokładnie wyszorować
– zdjąć skórkę (usunąć maksymalnie albedo – biała część), pokroić w cienkie paski (z pomarańczy wycisnąć sok i wypić :) )
– włożyć do słoja, dodać cynamon, kardamon i goździki. Przykryć gęsto zwiniętą gazą
– odstawić na tydzień w ciepłe miejsce
– przecedzić 
– z pozostałych 3 pomarańczy zetrzeć skórkę a z owoców wycisnąć sok
– zagotować wodę w garnku, dodać cukier i rozpuścić. Dodać skórkę i gotować 2-3 minuty. Wystudzić
– dodać sok pomarańczowy i przecedzony spirytus
– przelać do dużego słoja i pozostawić na 3 dni
– przecedzić przez np. filtr do kawy
– rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce

 

 

 

 

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany