CZEKOLADOWE TRUFLE Z KUTII
weganon 27 grudnia 2015

Z daniami świątecznymi jest tak, że zawsze choć trochę ich zostaje. Nie jestem z tych co wyrzucają jedzenie.
Jeśli nie mogę go przerobić, to oddaje innym lub karmię zwierzaki. W tym roku zostało mi trochę kutii. Wiosłowanie łychą w misce, już mi się znudziło. Potrzebowałem solidnej dawki czekolady w czymś bardzo prostym. Wystarczyło zmiksować kutię by zmniejszyć ziarna pęczaku. Dodałem rozpuszczonej czekolady i gotowe. Masę wstawiłem na godzinę do lodówki by stężała.
Obtoczenie gotowych kulek jest dowolne. U mnie to kakao, karob, wiórki kokosowe i amarantus ekspandowany.
Trufle wyszły idealne. Nie za twarde i nie za miękkie. Pełne smaku czekolady, maku i bakalii.
Takich dań poświątecznych pojawi się kilka. Jeśli nie skorzystacie teraz, to pewnie za rok. Można też wykorzystać te przepisy przez cały rok.

 

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki kutii (np. z tego PRZEPISU)
– 1 czekolada min. 70% 100 g
– 3 łyżki dowolnego mleka roślinnego 
– różności do obtoczenia


WYKONANIE:

– kutie dokładnie zmiksować tak, by nie było zbyt dużych kawałków pęczaku
– czekoladę połamać i wraz z mlekiem rozpuścić na niewielkim ogniu
– dodać do zmiksowanej kutii i dokładnie wymieszać
– masę włożyć na 2-3 godziny do lodówki, by masa stężała
– formować małe kulki i obtaczać w różnościach
– podawać schłodzone

 

 

 

 

 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany