BOCZNIAKOŚLEDZIE W JOGURCIE
weganon 28 grudnia 2015

Tak jak seleryba czy tofu, te grzyby w towarzystwie nori, nabierają rybnego smaku. Nie bez powodu nazywają się ostrygowate. Nie chodzi tu tylko o kształt, ale również smak. Boczniaki można robić na wiele sposobów.
W zasadzie tak samo jak śledzie. W pomidorach, w oleju, korzenne, ziołowe itd. Dodatek nori sprawia, że grzyby mają morski smak. Idealnie prezentują się na stole i co ważne, smakują tym co nie lubią ryb.
Jedną z ciekawych propozycji są boczniaki w jogurcie. Do złudzenia przypominają śledzie w śmietanie.  Tak naprawdę przygotowałem je w identyczny sposób, jak klasyczne ryby. Najpierw grzyby lekko obsmażyłem, by pozbyć się nadmiaru wody. Później zamarynowałem w zalewie octowej (taka sama jak do tofu). Na końcu wymieszałem z naturalnym jogurtem sojowym i dodatkami. Jabłko dla lekkiej słodyczy, szalotka dla ostrości, koperek dla ziołowego smaku i groszek, bo lubię.
Tą przystawkę można jeść jako dodatek do pasztetów lub po prostu na pieczywie. Przyznam, że uwielbiam tą wersję. Mogę jeść ją na okrągło :)

SKŁADNIKI:

– 300 – 400 g boczniaków
– 1 opakowanie naturalnego jogurtu sojowego 400 g
– 4 łyżki groszku konserwowego
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 1 duża lub 2 małe szalotki
– 1 jabłko (najlepiej antonówka)
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE

– spore boczniaki pokroić na mniejsze paski (pozbyć się grubych ogonków)
– smażyć chwilę z obu stron (nie mogą się przypalić)
– boczniaki przygotować jak tofu wg tego PRZEPISU
– po 24 godzinach zlać zalewę i wyjąć z przypraw boczniaki
– jogurt wymieszać z koperkiem, groszkiem, drobno posiekaną szalotką i jabłkiem
– dodać boczniaki i wymieszać
– przełożyć do słoika i odstawić na 24 godziny
– najlepsze są schłodzone

 

 

 

 

5 Komentarze

  1. Stałam się wielką fanką "śledzi" z boczniaków, więc taką wersję chętnie zrobię (choć prawdziwych śledzi w śmietanie nigdy nie jadłam).

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany