JESIENNE ROLLSY
weganon 11 listopada 2015
Zrolowany papier ryżowy z różnościami, to szybka przekąska. Idealna na przyjęcia, zabranie na pikniki, do szkoły czy pracy. Fajnie się prezentują, super smakują, prosto się robią.
Można jeść je na surowo tzn. nie smażyć na oleju lub właśnie podgrzewać. Tak czy siak, smakują wybornie.
Możliwości są nieograniczone. Dodajemy pokrojone w słupki warzywa, które akurat mamy w domu. Zwijamy i gotowe.
Uwielbiam je o każdej porze roku. Wkładam wtedy sezonowe warzywa. Sos również dowolny, choć lubię takie bardziej o wyrazistym smaku. Ostry, wędzony pomidorowy, tahina z cytryną, z orzeszków ziemnych i nori. Biorę taki, na który mam w danej chwili ochotę.
Wiem, że sporo osób rezygnuje z nich. Boją się używać papieru ryżowego. Albo się łamie, albo rozwala podczas zawijania. Zasada jest prosta. Nalewamy wodę do szerokiego naczynia i dosłownie na chwilę zanurzamy papier. Kładziemy na deskę i palcami wyrównujemy. Papier nasiąka w tym momencie wodą. Błędem jest trzymanie krążków w wodzie do chwili aż zmiękną. Właśnie wtedy się rwą.
Zakupcie opakowanie papieru na zapas. Zawsze macie sposób na przywianie niezapowiedzianych gości czymś smacznym, oryginalnym i szybkim w wykonaniu. Możecie też dać składniki gościom by sami sobie pokręcili rollsy :)

 

SKŁADNIKI:

– papier ryżowy
– 1 opakowanie wędzonego tofu ok. 200 g
– pół szklanki przecieru pomidorowego
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół zielonego ogórka
– 1 żółta papryka
– 1 mała kalarepka
– 1 średni pieczony burak
– garść rukoli
– kilka liści fioletowego lub zielonego jarmużu
– sól i pieprz
– 1 marchewka


WYKONANIE:

– tofu pokroić w małe kawałki
– na patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć tofu, dodać paprykę wędzoną i smażyć aż tofu zbrązowieje (delikatnie mieszać)
– dodać przecier i jeszcze chwilę smażyć
– ogórek, kalarepkę, marchewkę i buraka pokroić w cienkie słupki
– nalać wodę do szerokiej miski
– zanurzać na chwile krążek papieru i ułożyć na desce
– nakładać po trochu wszystkich składników oraz rukolę i jarmuż. Posypać odrobiną soli i pieprzu
– nakładać brzegi papieru do środka na nadzienie i zwijać

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany