SAŁATKA NA STYL GRECKI
weganon 12 października 2015
Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek nie tylko na Bałkanach. W Polsce nie ma restauracji, w której by jej nie było. Łatwa w przygotowaniu, smaczna.
Jedyny mankament, to oczywiście feta, ale i na nią jest sposób. Na blogu jest przepis na fetę z nerkowców. Jednak można przygotować ją w inny sposób.”Feta” z tofu jest prosta w wykonaniu. Wystarczy moczyć kostki sera w solance z dodatkiem soku z cytryny całą dobę i gotowe.
Czerwoną cebula postanowiłem też lekko podkręcić. Zamoczyłem ją w occie jabłkowym. Zyskała na smaku, ale głównie na intensywnym kolorze.
Sałata lodowa wymieszana z rukolą, przełamuje smak słonych oliwek i sera. Ja dodaję jeszcze małe pomidorki i zielonego ogórka. Obowiązkowo suszonego oregano i aromatyzowana cytryną oliwa.
Jestem wstanie zjeść mega talerz takiej sałatki. Może dlatego, że lubię słone smaki, a może dlatego, że uwielbiam Grecję :)

 

SKŁADNIKI:
 
Na „fetę”
– kostka naturalnego tofu
– szklanka zimnej wody
– łyżka soli
– 2 łyżki soku z cytryny
 
Czerwona cebula:
– 2 czerwone cebule
– ocet jabłkowy
 
Pozostałe składniki:
– 1 zielony ogórek
– 10 małych pomidorków
– 10 zielonych oliwek
– 10 czarnych oliwek
– garść drobno porwanej sałaty lodowej
– garść rukoli
– suszone oregano
– oliwa z oliwek
– sól do smaku
 
WYKONANIE:
 
„Feta”
– tofu pokroić w średnią kostkę
– w szklance wody rozpuścić sól i dodać sok. Wymieszać
– tofu włożyć do słoika i zalać solanką
– wstawić na dobę do lodówki 

Cebula:
– cebulę pokroić w plasterki
– ułożyć w słoiku i zalać octem, tak by przykrył cebulę
– wstawić na dobę do lodówki

– na talerzu ułożyć wymieszane sałaty
– układać oliwki, przekrojone na pół pomidory i ogórka pozbawionego nasion, cebule i serek
– posypać oregano i polać oliwą
– lekko posypać solą

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany