CYNAMONOWE LODY WĘGIERKOWE Z KAROBEM
weganon 1 października 2015
 
Węgierki, to owoce typowo jesienne. Robię z nich wiele przetworów, wypieków, deserów. Zawsze czekam do chwili, kiedy przy ogonkach są lekko pomarszczone. Właśnie wtedy są najbardziej słodkie. Nie wymagają cukru. W moim domu na jesieni zawsze był rytuał smażenia powideł. Ja również je robię.
Na ostatnich warsztatach robiliśmy połączenie węgierek z cynamonem i karobem. Oczywiście można użyć kakao. Ja jednak wolę karob, ze względu na jego słodki smak.
Wpadłem wtedy na pomysł stworzenia lodów o takim składzie. Jak zrobić je najprościej? Wystarczy zmiksować zamrożone przejrzałe banany, śliwki z dodatkiem cynamonu i karobu.
Nie dodaję cukru lub wszelkich syropów. Mam wrażenie, że takie dodatki tłumią smak owoców.
Lody są kremowe. Dzięki bananom, mają smak śmietankowy. Po zmiksowaniu są lekko maziste. Można je bardziej utwardzić, chowając je na jakiś czas do zamrażarki.

 


SKŁADNIKI:

– 10 pozbawionych pestek węgierek
– 3 dobrze dojrzałe banany
– kopiasta łyżka karobu lub płaska kakao
– płaska łyżka cynamonu


WYKONANIE:

– banany pokroić na mniejsze kawałki i wraz ze śliwkami włożyć do zamrażalnika na kilka godzin

– do blendera kielichowego lub malaksera włożyć śliwki i banany
– dodać karob i cynamon
– dokładnie zmiksować

– jeżeli lody są za mało słodkie, to można dodać dowolnego syropu

 

 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany