PLACKI Z DYNI I ZIEMNIAKÓW Z CURRY
weganon 15 września 2015

Moje przyzwyczajenie do placków ziemniaczanych jest tak silne, że dodaje pyry do innych warzyw. Placki z cukinii, dyni, patisonów czy kabaczków, smakują mi zdecydowanie lepiej jak mają w sobie choć trochę ziemniaka. Nadaje on lekko ziemistego posmaku, placki są bardziej zwarte.
W tym przepisie zastosowałem dynię bez łupinową (styryjską), ale można użyć każdej innej.
Ziemniaki i dynię starłem z najdrobniejszych oczkach. Dodałem curry nie tak dla koloru bo jest od dyni, ale dla smaku. Jak dla mnie idealnie się komponuje z resztą składników.
Placki są fajnym pomysłem na przerobienie dużej ilości, zalegających wszelkich dyń. Można mieszać kilka rodzajów warzyw. Często robię dynię z cukinią i dodaję suszone pomidory.
Na placki układam sałatkę z pomidorów i bazylii, która nadaje świeżości.

 

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki startej dowolnej dyni
– 5 startych średnich ziemniaków
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia


WYKONANIE:

– połączyć dynie z ziemniakami
– dodać mąkę i curry i dokładnie wymieszać
– doprawić solą i pieprzem
– ja placki smażę na ledwo pokrytej olejem patelni (są bardziej chrupkie)

 

8 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany