FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII
weganon 2 września 2015

Blog ma już na swoim kącie frittaty, omlety i tortille. Kolejna propozycja. Tym razem mąka z ciecierzycy została połączona z naturalnym tofu. Poprzednie były smażone. Ta jest pieczona. Można robić dowolne kształty.
W tym wydaniu postanowiłem wykorzystać kwiaty cukinii. Można zamiast nich dodać jarmuż, listki szpinaku, botwiny czy sałatę dębową.
Potrawa idealna na wszelkie pikniki. Świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno. Dobra z ostrym sosem pomidorowym. Co ważne smakuje nie weganom (przetestowałem) :)
By uzyskać jajeczny smak, dodałem czarnej soli (kala namak). Serowego posmaku nadają płatki drożdżowe. Kolor uzyskuję dzięki curry.

SKŁADNIKI:

– szklanka mąki z ciecierzycy (najlepsza typ Besan)
– kostka naturalnego tofu ok. 250 g
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– sól czarna do smaku (ja dodaję dość sporo)
– 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
– łyżeczka curry
– 1 szklanka wody
– pieprz do smaku
– kwiaty cukinii lub inne dodatki


WYKONANIE:

– tofu zmiksować na gładko
– dodać mąkę i wodę. Dokładnie wymieszać
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gęstą masę
– ułożyć kwiaty na wierzchu
– piec 20 minut w 180 stopniach 

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany