SMAŻONE WARZYWA LIŚCIASTE Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ
weganon 14 lipca 2015

Jest to tak banalne danie, że nawet Ci, którzy uważają się za antytalenty kulinarne, poradzą sobie bez problemu :)
Do tej potrawy w zasadzie można użyć wszystkich liści jakie mamy pod ręką. Krótka obróbka cieplna powoduje, że miękną, uwydatnia się smak. Dodatek czosnku i cytryny dodatkowo podnosi atrakcyjność tego dania.
Ja przygotowałem z kapusty pach choi, jarmużu, liści selera, kopru, natki pietruszki i młodej dymki.
Całość posypana ziarnami sezamu i czarnuszką.
Bardzo prosto a niebywale smacznie :)

SKŁADNIKI:


– dowolne liście: pach choi, jarmuż, seler, natka pietruszki, bazylia, botwinka, liście marchewki, młoda dymka, kapusta pekińska, liście rzodkiewki itd
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1/4 cytryny
– sól i pieprz do smaku
– łyżka sezamu
– łyżka czarnuszki
– oliwa z oliwek do smażenia


WYKONANIE:


– na patelni rozgrzać delikatnie oliwę i wrzucić na nią przepołowione ząbki czosnku
– smażyć do momentu lekkiego zbrązowienia czosnku i wyjąć go
– na patelnie włożyć liście. Ciągle mieszając, smażyć kilka chwil aż liście zmiękną
– polać sokiem z cytryny
– posypać solą i pieprzem
– posypać na wierzchu sezamem i czarnuszką

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany