KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z MASŁEM ORZECHOWYM
weganon 11 lipca 2015

Awokado jest idealnym składnikiem wszelkich kremów w kuchni wegańskiej. Jego konsystencja (oczywiście jak są dojrzałe) i neutralny smak, daje wiele możliwości.
Zmiksowanie zielonego miąższu z kakao lub karobem daje nam świetny krem czekoladowy. Mieszając z nerkowcami i limonką uzyskujemy cytrusową pastę. Inwencji twórczej nie ma końca.
Postanowiłem krem wzbogacić w masło orzechowe i suszone daktyle by nie musieć za wiele dosładzać. Krem można zastosować jako samodzielny deser, ale również świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników czy do przekładania ciastek.
Całości dopełniają wszelkie sezonowe owoce. Najlepsze są te o kwaskowym smaku.

SKŁADNIKI:


– 2 duże miękkie awokado
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 kopiasta łyżka kakao lub karobu
– 10 namoczonych i odciśniętych daktyli
– ewentualnie syrop z agawy dla nadania słodkości lub inne słodziwo
– kwaskowe sezonowe owoce


WYKONANIE:


– w malakserze zmiksować awokado z masłem, kakaem i daktylami na gładko
– sprawdzić smak i ewentualnie doprawić syropem
– krem przełożyć owocami i wstawić na godzinę do lodówki

 

6 Komentarze

  1. Jaki cudowny krem! I jeszcze tak pięknie prezentuje się na zdjęciach! :) Akurat mam wszystkie składniki w domu więc chyba skuszę się na taką słodką przekąskę 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany