SŁONECZNA TARTA DROŻDŻOWA Z ZIOŁOWYM FARSZEM Z KASZĄ JAGLANĄ
weganon 10 czerwca 2015

Lubię czasem robić takie zakręcone, dziwnie wyglądające potrawy. Puszczam wtedy wodzę fantazji i tworze przeróżne cuda :)
Przykładem jest ta tarta. Fajnie wygląda. Nie wymaga specjalnej zręczności i jest bardzo smaczna.
Ciasto drożdżowe z mąki pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej. Farsz to mieszanka liści botwiny, bazylii, kopru, natki pietruszki, kolendry, tymianku i oregano. W zasadzie nadzienie to nic innego jak pesto z ziół, słonecznika, oliwy i czosnku. Jest to nowy sposób na botwinkę. Całość farszu łączy kasz jaglana.
Poniżej przedstawiam krok po kroku na zdjęciach jak ją wykonać. Wygląda może to skomplikowanie, ale zaręczam, że jest prosta w wykonaniu.
Można gości zadziwić czymś innym a jednocześnie nie napracować się przy tym :)
Odrywamy po kawałku wystające promyki i na koniec konsumujemy środek słonka :)
Można jeść samą albo z dodatkiem sosu pomidorowego. Pasuje na ciepło ale również na zimno.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– szklanka maki pszennej
– szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
– 25 g świeżych drożdży
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy

Na farsz
– listki z 1 pęczka botwinki
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki drobno posiekanego koperku
– pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 1 łyżka drobno posiekanego oregano
– 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
– 10 listków bazylii
– 2 ząbki czosnku
– pół szklanki pestek słonecznika
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– do posmarowania wierzchu – 5 łyżek wody + 1 łyżka syropu z agawy


WYKONANIE:

Ciasto:
– w połowie ciepłej wody i syropu rozpuścić drożdże, dodać 3 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsc na 15 minut
– dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto
– przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

Farsz:
– kaszę jaglaną ugotować w wodzie
– do malaksera włożyć zioła, czosnek, słonecznik i dolać ok 4-5 łyżek oliwy
– dokładnie zmiksować. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać więcej oliwy
– połączyć kaszę ze zmiksowanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem do smaku
– ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej)
– mniejszą część rozwałkować cienko na papierze do pieczenia
– ułożyć trochę farszu na środku i wokoło

rozwałkować cienko drugi kawałek ciasta i przykryć nadzienie
– na środek położyć miseczkę lub kubek i lekko przycisnąć
– brzegi ciasta obciąć tak by nie wystawało ciasto i nadać kształt
– za pomocą widelca połączyć dwa placki ciasta
– nożem nacinać od brzegów ciasta do brzegów kubka 

– wierzch ciasta posmarować wodą z syropem
– po nacięciu delikatnie wykręcamy każdy kawałek w taki sposób by nadzienie było na dole i na górze (zrobić to delikatnie by nie oderwać promyka)

– tartę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C
– pieczemy do lekkiego zbrązowienia

 

12 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany