POMIDORY FASZEROWANE PASTĄ STRĄCZKOWĄ
weganon 17 czerwca 2015

W kuchni wegańskiej ważne są też małe przekąski na wszelkie imprezy. Idealnie nadają się do tego warzywa faszerowane na surowo, bo szybko się je robi. Można wykorzystać do tego pomidory, ogórki, plastry cukinii, rzodkiewki czy nawet surowe kalarepki.
Nadzienie też jest dowolne. Ważne by smakowo komponowało się z resztą.
Pomidory są świetne zarówno smakowo jak i kolorystycznie. Pasuje do nich pasta na bazie fasoli, ciecierzycy, groszku z aromatycznymi dodatkami. Pasty maja to do siebie, że wystarczy jeden czy dwa dodatki o intensywnym smaku a reszta może stanowić tylko wypełnienie objętości. Ja często w taki sposób je wykonuje. Oczywiście ważne jest też to, że pozostałe składniki są bogate w składniki odżywcze.

SKŁADNIKI:


– szklanka ugotowanej białej fasoli
– szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 6 suszonych pomidorów
– łyżki płatków nori
– 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki pestek dyni (najlepiej prażonej)
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– kilka ziaren marynowanego pieprzu
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– średniej wielkości pomidory malinowe
– 2 łyżki dowolnego majonezu wegańskiego
– 1 łyżka musztardy


WYKONANIE:


– wszystkie składniki prócz pomidorów i soli zmiksować na gładko
-doprawić do smaku solą
– masę przełożyć do woreczka np na mrożonki
– odciąć koniec 
– pomidory przekroić w poprzek i wydrążyć (pozostawić miąższ do sosów lub zupy)
– napełnić pomidory pastą

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany