CZEKOLADOWY MUS CIECIORKOWY Z TRUSKAWKOWYM SOSEM CHIA
weganon 22 czerwca 2015

To kolejny deser wykonany na ostatnich moich warsztatach kulinarnych. Małgosia i Justyna przy pomocy Piotra odwalili kawał dobrej roboty :)
Woda po cieciorce zaskakuje coraz bardziej. Już na blogu pojawiły się bezy i „bita śmietana” z truskawkami. Ja używam wody z puszki gdyż ciężko jest uzyskać idealną wodę z samodzielnego gotowania. Tym razem uczestnicy warsztatów przygotowali mus czekoladowy. Po ubiciu puszystej piany i dodaniu schłodzonej rozpuszczonej cynamonowej czekolady nic nie wskazywało, że deser się uda. Piana drastycznie opadła i po wymieszaniu szpatułką zostało jej niewiele. Po przełożeniu jej na sos truskawkowy z chia i schowaniu na pół godziny w lodówce, okazało się, że mamy puszysty, wypełniony bąbelkami powietrza mus. W smaku bardzo czekoladowy, lekki i idealnie komponujący się z sosem truskawkowym, który przełamał słodki smak pianki.
W głowie mam już dwa kolejne przepisy z wykorzystaniem „aqua faby”, o której już powstały prace naukowe :)

SKŁADNIKI:


– 200 ml dobrze schłodzonej wody z puszki ciecierzycy
– 3 łyżki waniliowego cukru pudru trzcinowego
– skórka z 1 cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 czekolady wegańskie po 100 g
– pół kg truskawek
– 3 łyżki nasion chia


WYKONANIE:


– truskawki zmiksować dokładnie i dodać nasiona chia. Wymieszać i odstawić na godzinę
– czekolady rozpuścić, dodać cynamon i wymieszać. Odstawić do schłodzenia
– zaczynamy ubijanie piany z wody na wysokich obrotach miksera
– po 5 minutach dodajemy skórkę z cytryny i pierwszą łyżkę cukru
– po kolejnych 5 minutach kolejną porcję cukru i po następnych 5 minutach ostatnią
– ubijamy w sumie 20 minut
– do piany powoli dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać całość szpatułką
– do naczynia wkładamy sos truskawkowy a na wierzch czekoladową piane
– wstawiamy do lodówki na 30  minut do godziny






Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany