ZUPA PEŁNA WIOSNY
weganon 9 maja 2015

Powoli w zapomnienie odchodzą kremy, które dzięki gęstej strukturze są bardzo sycące i idealne na chłody. Teraz na tapetę wchodzą lekkie zupy pełne sezonowych warzyw i ziół oraz zupy na bazie owoców.
A co można do takiej zupy dodać? Wszystko co akurat mamy w domu ale i na łące czy polach. Im więcej różnych składników tym lepszy smak. Powoli stragany zapełniają się młodymi warzywami, które aż proszą się o to by je pochłonąć :-)
Składników w tej zupie jest bardzo dużo. Nie będę ich wymieniał bo znajdą się poniżej.
Tą zupę można jeść z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Ja dodałem ziemniaki i czarną soczewicę.
Z elementów dziko rosnących znalazła się pokrzywa, bluszczyk i szczaw. Składnik białkowy to nasiona konopi ale nie ważne jakie składniki się doda. Ważny jest smak wiosny, który jest inny dla każdego z nas. Tego typu zupy bardzo lubię z dodatkiem śmietany. W tym przypadku to śmietanka ze słonecznika zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Jak jestem przy temacie ogórków, to w tej zupie znalazły się również ogórki małosolne.
Nie pozostaje nic innego jak wypełnić koszyk świeżymi warzywami i ziołami a w domu ugotować coś co po zimie da energii i wiele smaku :-)

SKŁADNIKI:


– 4 młode marchewki
– 2 młode pietruszki
– 1 młody por
– 1 młody seler
– 3 zielone szparagi
– 3 średnie pomidory malinowe
– 2 ogórki małosolne
– mała główka kalafiora
– 5 młodych ziemniaków
– garść drobno porwanego jarmużu
– 4 spore liście szpinaku pociętego drobno
– 10 drobno pociętych listków pokrzywy
– 10 listków szczawiu drobno porwanego
– 10 listków bluszczyka
– 2 ząbki czosnku
– 2 listki laurowe
– 5 listków lubczyka
– 3 ziarna ziela angielskiego
– śmietanka roślinna
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki czarnej soczewicy lub innego koloru
– 3 gałązki koperku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki drobno posiekanej natki selera
– pół młodej pokrojonej w kostkę cukinii
– szklanka mrożonego zielonego groszku


WYKONANIE:


– do garnka włożyć pokrojone na średnią kostkę i talarki warzywa
– dodać soczewicę, zioła, czosnek, ziele
– zlać wodą do wysokości warzyw i ugotować do miękkości wszystkich warzyw
– pod koniec gotowania dodać groszek, koperek i natki
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– dodać śmietanki i wymieszać 

 

2 Komentarze

  1. zupa pełna warzyw – gęsta, zdrowa, aromatyczna – kocham takie! jak dla mnie musi być sycąca, rozgrzewająca i właśnie pełna dodatków :) ta jest idealna!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany