SYROP Z KWIATÓW BZU, AKACJI, KONICZYNY, JASNOTY I MNISZKA
weganon 28 maja 2015

Każdy z tych kwiatów ma niesamowity aromat i smak. Teraz jest idealny czas na ich zbiór. Pozyskujemy je w słoneczne i suche dni. Mają wtedy najwięcej pyłku. Pamiętać trzeba by nie zrywać kwiatów z jednego zbiorowiska. Starajmy się nie karczować całego drzewa z pięknych kwiatów.
Syrop można otrzymać z każdego kwiatu osobno. Jest na blogu przepis na Miód mniszkowy, który jest oczywiście syropem.
W swojej kuchni często stosuję syrop z agawy, ale zdecydowanie do słodkości pasuje taki wielokwiatowy.
Przepis jest banalny. Kwiaty zalewa się wodą, dodaje cytrynę i odstawia na jakiś czas. Następnie odcedza, dodaje cukru i odparowuje. Ja stosuję cukier trzcinowy bo jest zdecydowanie zdrowszy od białego rafinowanego.
Po zagotowaniu syrop można przetrzymać pod kocykiem i sam się zapasteryzuje. Moje syropy przechowują się doskonale kilka miesięcy (w zasadzie do następnego sezonu).
Do czego używać? Do deserów, owocowych koktajli, do ziołowych herbat przy przeziębieniu.

SKŁADNIKI:


– 10 baldachów kwiatu bzu
– 10 kwiatostanów akacji
– 10 kwiatów mniszka
– 10 kwiatów czerwonej koniczyny
– 50 kwiatów jasnoty białej
– 1 cytryna
– 2 litry wody
– 2 szklanki cukry trzcinowego


WYKONANIE:


– oczyszczone kwiaty układamy na przemian z pokrojoną w plastry cytryną w słoju
– zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 dni. Kilka razy w tym czasie mieszamy zawartość słoja
– po 2 dniach odcedzamy płyn przez gazę. Pozostałość na gazie dokładnie wyciskamy
– do płynu dodajemy cukier
– całość gotujemy na małym ogniu do chwili uzyskania konsystencji syropu
– przelewany syrop do wyparzonych butelek i zakrywamy na kilka godzin kocykiem
– przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu

 

14 Komentarze

  1. Mam pytanie odnośnie cukru. Nie mogę go spożywać. Zwykle zastępuję go ksylitolem lub erytrolem, który nie wchłania się i wydalany jest ponoć w niezmienionej postaci. Cukier trzcinowy również odpada. Jak to jest z przechowywaniem syropu z w/w cukrami? Chciałabym robić dżemy, ale nawet ze zwykłym cukrem psują się szybko, jak dodam za mało. Nie lubię tak słodkich dżemów. Czy takie syropy i dżemy na ksylitolu zepsują się szybciej? Czy jest jakiś inny, ale zdrowy sposób konserwacji? Również chciałabym zatrzymać lato w słoikach. :)

    1. Cukier działa w tym przypadku jak konserwant. Ksylitol lub erytrol nie ma takich właściwości. Polecam cukier palmowy lub kokosowy. Konserwantem też są suszone jagody jarzębiny. 10 sztuk na 1 kg owoców. Zawierają naturalny kwas sorbowy, który działa jak konserwant. Wtedy nie trzeba dawać dużo cukrów.

  2. Boski :) właśnie spróbowałam maceratu z rozpuszczonym już cukrem. Pomyslałam, że może kolejnym krokiem będą zdrowotne karmelki!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany