ROZMARYNOWE CIASTKA Z PASTĄ Z OLIWEK, SUSZONYCH POMIDORÓW I FASOLI
weganon 2 maja 2015

Tego typu przekąski, to 100% pewniak na imprezach. Są na jeden kęs i można zajadać bezkarnie :-)
Często podkładką są oklepane krakersy lub inne słone ciastka. Można to zmienić i zabłysnąć przed znajomymi nowością.
Podstawą ciastek jest mąka orkiszowa, drobno siekany świeży rozmaryn, sól i margaryna wegańska. Margarynę można zastąpić zimną oliwą np. smakową.
Na wierzchu ląduje pasta. Tu pozostawiam inwencji twórczej co położymy. Pasta powinna być dość wyrazista w smaku. Ja zmiksowałem nasiona słonecznika, czarne oliwki, suszone pomidory, bazylię i czerwoną fasolę.
A co do takiej przystawki? Obowiązkowo wino lub piwo ale wegańskie :-) Wyprzedzę już pytania związane z alkoholem wegańskim. Tak. Normalny alkohol nie jest wegański. Dlaczego? Bo używa się składników pochodzenia zwierzęcego (np. żelatyny, glicerolu) do klarowania. Alkohol wegański jest tylko filtrowany :-)

SKŁADNIKI:

Na ciastka:
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 150 g margaryny wegańskiej lub pół szklanki zimnej oliwy
– łyżeczka soli
– 3 łyżki drobno siekanego świeżego rozmarynu
– zimna woda

Na pastę:
– szklanka czarnych oliwek
– pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– 5 suszonych pomidorów
– 10 listków bazylii
– pół szklanki pestek słonecznika


WYKONANIE:

Ciasto:
– wszystkie składniki prócz wody posiekać nożem lub wymieszać malakserem
– powoli dodawać zimną wodę w ilości zapewniającej połączenie składników. Ciasto powinno być twardawe (jak na kruche)
– uformować w kulę i wstawić do lodówki na godzinę
– rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty
– układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w 200°C
– wystudzić

Pasta:
– włożyć do malaksera wszystkie składniki i dokładnie zmiksować
– jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać trochę oleju z suszonych pomidorów
– pastę przełożyć do woreczka, odciąć jeden z końców i wycisnąć na ciastka

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany