PASZTET BIAŁYCH WARZYW Z ŻURAWINĄ
weganon 8 maja 2015

Choć użyłem białych i prawie białych warzyw do tego pasztetu, to po upieczeniu kolor jest trochę ciemniejszy. Ale nie o kolor chodzi a o smak. Warzyw w kolorze białym mamy dość sporo. Smakowo jest bardzo różnorodnie.
Większość to bulwy o ziemistym, wyraźnym smaku więc idealnie się nadają na pasztety. Ilość skrobi jest na tyle wystarczająca by nie trzeba było dodawać dużej ilości składników spajających.
Dodatek żurawiny nadaje koloru ale i również lekko kwaskowego smaku.
Do pasztetu użyłem selera, pasternaku, białych szparagów, ziemniaków, kalarepy i kalafiora.

SKŁADNIKI:


– 1 średni seler
– 2 kalarepki
– 2 korzenie pasternaku lub pietruszki
– 4 średnie ziemniaki
– 5 białych szparagów
– 1 średni kalafior
– 1 średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– szklanka suszonej żurawiny
– 2 łyżeczki kminku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 listki laurowe
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 2 ziarna jałowca
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżeczka cząbru 
– szklanka otrąb owsianych + do obsypania formy
– pół szklanki zmielonych płatków żytnich


WYKONANIE:


– warzywa obrać ze skórki
– pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele i jałowiec oraz rozmaryn
– wszystko ugotować do miękkości (trzeba co jakiś czas sprawdzać miękkość warzyw i wyjmować te, które są już gotowe), wystudzić
– warzywa dokładnie zmiksować
– dodać starty czosnek, płatki, otręby, oregano, cząber, sól, pieprz i gałkę oraz żurawinę
– dokładnie wymieszać
– formę wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami
– do formy przenieść masę, wyrównać wierzch, ułożyć na wierzch gałązkę rozmarynu 
– pasztet piec 50 minut w 180°C

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany