KRAKERSY ZIOŁOWE Z JARMUŻEM
weganon 24 kwietnia 2015

Te krakersy to świetna przekąską do zabrania na wycieczkę, do pracy, szkoły i gdziekolwiek byśmy chcieli. Mają bogato ziołowy smak i doskonale pasują do wszelkich past, chociażby hummusu czy wegańskich serków na bazie migdałów czy nerkowców lub ze zwykłym pomidorem.
Wykonanie jest proste bo wystarczy składniki wymieszać ze sobą, rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i upiec. Są bardzo trwałe bo wytrzymują kilka tygodni ale z tym smakiem nie mają szansy wytrzymać kilku dni :-)
Do mieszaniny ziół i ziaren dodałem posiekany jarmuż, który nadaje fajny zielonkawy marmurek i dodatkowo po upieczeniu trochę smaku.
Nie ma sensu kupować tzw. „desek” jeśli możemy sami zrobić w domu z naturalnych ziół i ziaren, bez domieszek dziwności i tylko z dwoma czy trzema składnikami.

SKŁADNIKI:


– 3 szklanki drobno posiekanego jarmużu
– szklanka ziaren słonecznika
– szklanka złocistego lnu
– szklanka płatków owsianych
– pół szklanki płatków jaglanych
– pół szklanki pestek dyni
– 2 łyżki zataru
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– sól do smaku
– pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
– 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
– łyżka suszonej bazylii
– 2 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej
– łyżka suszonego oregano
– pół szklanki mąki owsianej
– szklanka mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki kminku
– 4 łyżki oleju kokosowego
– woda


WYKONANIE:


– płatki owsiane zmielić na mniejsze kawałki
– do miski wkładamy wszystkie składniki prócz wody i i soli
– dokładnie mieszamy i dodajemy soli do smaku
– zaczynamy dodawać powoli wodę w takiej ilości by składniki się połączyły (ściskamy w dłoni), masa nie może być zbyt mokra
– wycinamy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkujemy masę między nimi ma grubość ok. 0,5 cm, delikatnie zdejmujemy wierzchni arkusz i znów go przykładamy i odwracamy na drugą stronę i zdejmujemy drugi arkusz (ułatwi to nam krojenie i zdejmowanie krakersów z papieru – masa podczas wałkowania przykleja się)
– wycinamy dowolne kształty
– krakersy kładziemy na papier do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C
– krakersy wyjąć z piekarnika (są lekko giętkie ale po wystygnięciu twardnieją)

 

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany