BEZOWE LODY Z MIGDAŁAMI I KAROBEM
weganon 21 kwietnia 2015

Piekłem dziś znów wegańskie bezy i przekombinowałem z ilością glutka ciecierzycowego co dało w finale całą michę bezy, którą podzieliłem na połowę i zastanawiałem się co z tym fantem zrobić bo wyrzucenie nie wchodziło w grę bo to cenny towar :-)
Do ubitej piany dodałem drobno zmielone migdały i karob a następnie całość wstawiłem do zamrażarki na kilka godzin. Co wyszło? Bardzo puszyste lody o przyjemnym smaku można powiedzieć kawy bo karob w tym przypadku dał taki posmak.
Jak widać niezamierzone działania i trochę inwencji kulinarnej daje zaskakujące efekty i w dodatku jakie smakowite :-)

SKŁADNIKI:


– pół szklanki wody z ciecierzycy (z puszki, może też być woda z gotowania ciecierzycy)
– 3 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki ciemnego karobu lub kakao
– szklanka migdałów


WYKONANIE:


– wodę po ciecierzycy schłodzić w lodówce kilka godzin
– ubijać mikserem 5 minut i dodać 1 łyżkę cukru, następne łyżki dodać po 10 i 15 minutach
– piana musi być bardzo sztywna (czyli miska z bezą odwrócona do góry dnem nad głową-jak pozostanie w misce to super, a jak nie to mamy bezową głowę :-) )
– migdały bardzo drobno zmielić młynkiem lub malakserem i dodać do piany
– do masy dodać karob i dokładnie wymieszać
– masę przełożyć do pojemnika i zamrażać kilka godzin
– świetnie smakują z miętą

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany