BATONY PIKNIKOWE
weganon 26 kwietnia 2015

Na wszelkie wycieczki zawsze zabieram coś co jest na słodko, zawiera orzechy, ziarna zbóż, suszone owoce no i oczywiście ma czekoladę (bez niej ani rusz). Połączenie tych składników jest banalnie proste a uformowanie w batony zajmuje chwilę. Pozostaje nam tylko zawinąć w kawałki papieru do pieczenia, włożyć do pojemnika i w drogę.
Baton ma dwie warstwy. Dolna orzechowa, ziarnista, makowa i z suszonych owoców oraz warstwę z czekolady z dodatkiem karobu a na wierzchu borówki i nasiona granatu. Podana ilość jest na sporą blachę (taka jak do piekarnika).
To kolejna propozycja na pikniki poza miasto, która wylądowała na Weganogarni w Krakowie :-)

SKŁADNIKI:


– szklanka maku
– szklanka daktyli
– szklanka suszonej żurawiny
– szklanka rodzynek
– szklanka nerkowców
– pół szklanki ziaren słonecznika
– szklanka płatków owsianych
– szklanka sezamu
– 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
– 3 czekolady wegańskie
– 3 łyżki karobu
– 2 puszki mleka kokosowego
– borówki i nasiona granata
– kopiasta łyżeczka cynamonu
– syrop z agawy do smaku


WYKONANIE:


– daktyle namoczyć na 2 godziny w wodzie, odsączyć i zmielić dokładnie
– nerkowce, słonecznik i połowę płatków owsianych zmiksować na grubo
– w misce połączyć nerkowce, mak, żurawinę, rodzynki, słonecznik, płatki zmielone i i całe, sezam i konfiturę oraz daktyle
– masę dokładnie wyrobić, powinna mieć konsystencję taką by można było wyłożyć ją i uformować w formie (jeśli jest zbyt mokra to dodać płatków, jeśli sucha to konfitury)
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozprowadzić masę i dokładnie ją ugnieść a następnie wstawić na min, godzinę do lodówki
– do garnka przełożyć połamaną czekoladę, karob, mleko i cynamon
– ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się składników, dodać syrop do smaku
– masę przelać na wierzch schłodzonej warstwy ziarnistej i wyłożyć borówki i nasiona granatu
– wstawić do lodówki na kilka godzin

 

9 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany