PASZTET WIELKANOCNY Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ
weganon 27 marca 2015

Na każde Święta nie może zabraknąć wyjątkowego pasztetu. Na Boże Narodzenie koniecznie musi być pasztet na bazie suszonych grzybów, żurawiny, fasoli i marchewki. Na Wielkanoc grzyby suszone zamieniam na świeże, dodaję soczewicę, kaszę jaglaną, rodzynki, młode listki mlecza i mnóstwo innych dodatków. Pasztet ma formę musu.
Pasztetem zawsze można zabłysnąć przed gośćmi swoją inwencją twórczą, serwując go z przeróżnymi dodatkami. Można też często nabrać współbiesiadników, że podajemy pasztet mięsny :-)
Nieprawdopodobne czasem połączenia składników dają efekt smakowy niezapomniany na długo. Ja taki zastosowałem dodając na wierzch konfiturę z czarnej porzeczki co w połączeniu z warzywami i wyrazistymi przyprawami dało smak wybitnie świąteczny

SKŁADNIKI:


– szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 5 suszonych pomidorów
– 10 młodych listków mniszka (mlecza)
– połowa sporej dyni piżmowej
– 3 łyżki otrębów żytnich
– 10 pieczarek
– 1 łyżka mielonego lnu
– łyżeczka cynamonu
– łyżka mielonej wędzonej papryki słodkiej
– łyżka suszonego oregano
– łyżka suszonego tymianku
– 2 rozgniecione ząbki czosnku
– pół szklanki rodzynek
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– łyżka nasion kminku
– starta gałka muszkatołowa do smaku
– sól i pieprz do smaku
– łyżka czarnuszki
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– szklanka konfitury z czarnej porzeczki (w wersji wegańskiej z samych owoców lub z dodatkiem agaru)


WYKONANIE:


– kaszę jaglaną przepłukać na sitku kilkoma porcjami wrzątku (pozbycie się goryczki)
– do garnka wsypujemy soczewice i kaszę jaglaną, dodajemy wodę i gotujemy 30 minut, po czym odcedzamy i studzimy
– dynię obieramy ze skórki i pieczemy 40 minut w 200°C, studzimy
do sporej miski lub garna wkładamy wszystkie składniki prócz rodzynek, konfitury i soli, dokładnie miksujemy ręcznym blenderem lub za pomocą malaksera na gładko, doprawiamy solą do smaku i dodajemy rodzynki
– naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wysypujemy mąką pełnoziarnistą. Wykładamy masę i wyrównujemy wierzch
– formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 50 – 60 minut
– pasztet studzimy i wkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin
– po schłodzeniu na wierzchu pasztetu rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki


2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany