KOMOSANKA Z CYDREM I KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
weganon 11 marca 2015

 

Wczoraj była komosa zanurzona w pieczonych jabłkach a dziś też jest z jabłkami ale w formie płynnej. Komosę ugotowałem w dobrej jakości cydrze z dodatkiem korzennych przypraw i dodałem jako elementu słodkiego zeszłorocznej konfitury truskawkowej, która niestety już się kończy :-(
Cały alkohol w cydrze wyparuje podczas gotowania

SKŁADNIKI:


– 1,5 szklanki cydru
– pół szklanki komosy ryżowej
– pół łyżeczki mielonego cynamonu

– 1/4 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu
– 3 łyżki konfitury truskawkowej

– garść bakalii
WYKONANIE:

– komosę zalać 2 szklankami wody i zagotować, odcedzić na sicie i przemyć kilka razy gorącą wodą (pozbywamy się gorzkich i pieniących się saponin z komosy), komosę przenosimy do garnka i zalewamy cydrem, gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut (do rozklejenia się komosy i jak wchłonie cały płyn)
– komosę dosładzamy do smaku konfiturą, dodajemy przyprawy i bakalie i dokładnie mieszamy

– można podawać na ciepło i na zimno

 

4 Komentarze

Zostaw odpowiedź dla weganon Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany