CIASTKA ZBOŻOWO – ORZECHOWE Z MUSEM OWOCOWYM I CZEKOLADĄ
weganon 9 marca 2015
Obok trufli, batonów i ciast to małe ciastka są najczęstszą wegańską słodką przekąską. Dlaczego? Bo są proste i szybkie w wykonaniu, można je zrobić z niewielu składników (tego co akurat mamy w domu). Kształty są dowolne. Mogą być z polewą lub bez. Inwencja twórcza zależy od nas. Ja swoje przygotowałem z wielu różnych składników, które akurat miałem w domu. Nie znajdziecie w nich jajek, mleka, maki pszennej i tłuszczu. Za spoiwo posłużył mus z jabłek i pomarańczy i świetnie się sprawdził. Ciastka polałem niewielką ilością czekolady.

SKŁADNIKI:
 
– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
– po pół szklanki: otrębów pszennych, sezamu, migdałów, nerkowców, mąki
owsianej, pestek słonecznika, pestek dyni, amarantusa ekspandowanego
– 5 suszonych fig
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki mielonego lnu złocistego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1,5 szklanki musu z jabłek i pomarańczy
– 3 łyżki cukru melasowego np. muscovado
– 1 czekolada wegańska
– do posypania: sezam, jagody goji, różne pestki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
WYKONANIE:
 
 
– migdały, nerkowce, figi i daktyle drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– powinna powstać bardzo gęsta masa, która da się formować w rękach
– nabieramy trochę masy, toczymy kulkę i spłaszczamy na do otrzymania placka o grubości ok 0,5 do 1 cm
– ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
– pieczemy 40 minut w 180°C
– po wystudzeniu polewamy ciastka rozpuszczoną czekoladą
 
 
 

7 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany