BAZYLIOWY WEGAŃSKI MAJONEZ
weganon 16 marca 2015

To drugi przepis na w 100% wegańską wersję majonezu. Ten został wzbogacony w świeżą bazylię i nerkowce. Nie dodawałem musztardy tylko ocet jabłkowy i sok cytrynowy. Składnik tłuszczowy to krem kokosowy i olej słonecznikowy a składnikiem, który zagęścił całość są pestki słonecznika.
Od tego postu zaczynam propozycję na gotowe dania i dodatki do Wegańskiej Wielkanocy. Czy będą wegańskie „jajka”? Mam pewien pomysł :-)

SKŁADNIKI:


– krem z 1 puszki mleka kokosowego
– pół szklanki nerkowców
– 5 łyżek pestek słonecznika
– sok z 1 cytryny
– sól do smaku
– 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
– 20 listków bazylii
– 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 


WYKONANIE:


– nerkowce namoczyć na 2 godziny w wodzie, zmiksować z połową szklanki wody
– dodać sok z cytryny, ocet, krem kokosowy i bazylię i ponownie zmiksować
– powoli dodać ciągle miksując olej a następnie pestki słonecznika (masa zacznie szybko gęstnieć)
– dodać soli do smaku i dokładnie wymieszać
– smak majonezu jest lekko cytrusowy i ziołowy ale jest to smak na tyle delikatny, że nie zmienia diametralnie smaku potraw, z którymi jest serwowany 

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany