WEGAŃSKI NABIAŁ Z NERKOWCÓW – MLEKO I TWAROŻEK
weganon 18 lutego 2015

Nerkowce to bardzo wdzięczny materiał dla kuchni wegańskiej. Stanowią bardzo często bazę dla surowych ciast, sosów a także jako element wegańskiego nabiału.
Jak dla mnie mleko w nerkowców jest nr 1 wśród mlek roślinnych ze względu na słodkawy i bliski normalnemu mleku smak. Jego zaletą niewątpliwie jest to, że nie waży się w kawie :-)
Mleko uzyskuje się poprzez zmiksowanie orzechów z wodą. Proporcja jest prosta 1 cz. orzechów i 3 cz. wody. Ja robię bardziej esencjonalne mleko więc stosuję 1:2
Produktem ubocznym produkcji mleka jest zawiesina, która po oddzieleniu mleka stanowi wegański twarożek, który można podawać na słodko i na słono (tu prezentuje się z sokiem z cytryny, rzodkiewką i rukolą). Pomysłów jest wiele i czas je realizować

SKŁADNIKI:


– 1 szklanka nerkowców
– 2 szklanki wody do namoczenia + 2 szklanki do rozdrobnienia
– 1 laska wanilii (jeśli chcemy mleko waniliowe)
– do serka – 2 rzodkiewki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i dowolne zioła


WYKONANIE:


– nerkowce zalać wodą i odstawić na 4-5 godzin
– odlać wodę i przepłukać orzechy, włożyć do blendera i zalać 2 szklankami wody

– bardzo dokładnie zmiksować

– otrzymaną mieszaninę przecedzić przez gęstą gazę, płyn to mleko do którego dodajemy ziarenka wanilii a pozostałość na gazie to twarożek, który doprawiamy wg uznania

 

7 Komentarze

  1. O tak zdecydowanie to z nerkowców to nr 1! UWIELBIAM je a w kawie jest najlepsze:) które mleka domowej roboty nadają się idealnie do kawy? poszukuje nowych inspiracji:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany