WEGAŃSKA TARTA WARZYWNA
weganon 1 lutego 2015

Wszelkie tarty warzywne to świetne najczęściej szybkie dania. Problem w wydaniu wegańskim tkwi w cieście, do którego nie dodaje się jajek i z wypełnieniem tarty, który jest często z jajek i śmietany. I te problemy można rozwiązać otrzymując tartę równie smaczną. Trik nr 1 – ciasto składa się z mąki orkiszowej, żytniej i gryczanej z olejem kokosowym i bardzo zimną wodą (powoduje to chrupiące ciasto).
Trik nr 2 – wypełnienie stanowią ugotowane kremowe ziemniaki z surowym jarmużem z dodatkami.
Tarta wyszła krucha, aromatyczna. Nadzienie z pieczonej dyni, boczniaków i pak choi jest bardzo syte. Całość posypana wegańskim parmezanem i polane słodkim sosem chilli.


SKŁADNIKI:


Ciasto:
– po pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej i gryczanej
– szklanka maki pełnoziarnistej orkiszowej
– 5 łyżek oleju kokosowego
– 1 łyżeczka soli
– bardzo zimna woda

Nadzienie:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 garści jarmużu
– dynia piżmowa
– 2 szt pak choi
– 10 boczniaków
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
– łyżeczka tymianku i kminku
– łyżka nieaktywnych płatków drożdzowych
– rukola
– słodki sos chilli


WYKONANIE:


Ciasto:
– maki wymieszać z solą i olejem. Dodawać powoli zimną wodę w ilości wystarczającej otrzymanie ciasta o konsystencji plasteliny
– z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię. Wstawić na 30 min. do lodówki


Nadzienie:
– obrać dynie i pokroić w kawałki. Pak choi przepołowić. Warzywa polać niewielką ilością oliwy i posypać tymiankiem. Upiec 30 min. w 180°C. Wystudzić

– ugotować ziemniaki. włożyć ciepłe do malaksera, dodać posiekany jarmuż i zmiksować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, kminek i płatki drożdżowe. Wymieszać
– wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na kształt prostokąta na papierze do pieczenia
– na ciasto wyłożyć nadzienie pozostawiając kilka cm wolnego brzegu
– brzegi ciasta zawinąć do środka pozostawiając okienko na którym układamy dynie, pak choi, boczniaki
– tartę pieczemy 30-40 minut w 180°C
– gotową posypujemy wegańskim parmezanem, rukolą i sosem chilli

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany