MAKARON ORKISZOWY Z „PRZEGRZEBKAMI”
weganon 15 lutego 2015

Ostatnio w jednym z dyskontów zakupiłem boczniaki królewskie, które zdecydowanie różnią się kształtem od zwykłych boczniaków. Na opakowaniu był przykładowy przepis na duszone i podawane z sosem koperkowym. Ja wybrałem inną opcję. Pokroiłem ogonki w grube plastry, ponacinałem w kratkę z obu stron i lekko usmażyłem. Wyglądały jak przegrzebki. Smakowały wybornie. Najfajniejsze jest to, że w życiu nie jadłem przegrzebków bo jestem uczulony na wszelkie owoce morza. Polecam zakupić te boczniaki bo są pyszne w smaku a jak je podać, to pozostawiam inwencje twórcze. Moja poniżej.

SKŁADNIKI:


– 3-4 boczniaki królewskie
– 100 g makaronu własnoręcznie zrobionego lub kupnego
– pół pęczka natki z pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 10 suszonych grzybów z zalewy
– 1 mała suszona papryczka chilli


WYKONANIE:


– odciąć ogonki od kapeluszy i pokroić je w grubsze plastry, ponacinać w kratkę z obu stron. Usmażyć krótko (do zbrązowienia) na oleju z pomidorów
– czosnek pokroić w cienkie plastry, pomidory na drobne kawałki i podsmażyć na oleju z pomidorów, dodać pokruszoną papryczkę. Dodać posiekaną natkę i grzyby, podgrzać i wymieszać
– ugotować makaron i przełożyć do grzybów, wymieszać
– można posypać jeszcze posiekaną natką

 

4 Komentarze

  1. boczniaki już jadłam, ale jeszcze nie w takiej postaci! muszę gdzieś zdobyć królewskie – wygląda to świetnie! założę się, że nikt by nie zgadł, że to grzyby :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany