KAROBOWE BROWNIE Z GALARETKĄ Z KIWI I MUSEM
weganon 12 lutego 2015

Ciasto z trzema warstwami. Dół to karobowe brownie na bazie mąki gryczanej i żytniej razowej z musem pomarańczowym i jabłkowym. Warstwa pośrednia to galaretka z kiwi i górna warstwa musowa to krem z nerkowców, karobu i awokado. Na wierzch migdały, laskowe i nerkowce. Jak widać ciasto mega orzechowe i karobowe, które spokojnie można zastąpić kakao lub 90% czekoladą. Mamy więc ciasto pieczone, galaretkę i mus surowy. Dziś tłusty czwartek a faworki zjedzone i ciasta tego już też nie ma więc zostaje mi gorąca herbata z cynamonem, goździkami i suszoną żurawiną :-)

SKŁADNIKI:

Na brownie:
– szklanka maki gryczanej
– szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
– pół szklanki karobu
– szklanka musu pomarańczowego
– szklanka musu jabłkowego
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki oleju z orzechów laskowych lub włoskich
– 1/4 szklanka syropu z agawy
– pół łyżeczki soli

Na galaretkę kiwi:
– 4 kiwi
– 2 łyżeczki pektyny jabłkowej lub agaru

Na mus:
– 2 szklanki nerkowców
– 1 miękkie awokado
– 2 łyżki karobu
– 3 łyżki kremu kokosowego (domowy lub z puszki mleka kokosowego – górna biała masa)
– skórka i sok z 1 cytryny
– 3 łyżki syropu z agawy
orzechy, migdały, nerkowce do przybrania


WYKONANIE:

Brownie:
– mus jabłkowy i pomarańczowy wykonałem miksując obrane owoce ręcznym blenderem
– wszystkie składniki zmieszać z misce i mikserem ukręcić gęste ciasto (powinno być być gęste ale nie takie żeby można było go lepić w rękach)
– dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 10 minut w 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone), wystudzić

Galaretka kiwi:
– zmiksować kiwi blenderem i przełożyć do garnka, dodać pektynę lub agar i zagotować a następnie gotować około 1 minuty
– galaretkę wylać na upieczone brownie i odstawić w chłodne miejsce do ścięcia Mus:
– nerkowce namoczyć na minimum 5 godzin w wodzie a następnie zmiksować je z awokado, karobem skórka i sokiem z cytryny, kremem kokosowym i syropem na gładko
– masę wylać na zastygniętą galaretkę kiwi, posypać orzechami
– ciasto wstawić na 3 godziny do zamrażalnika a później przenieść do lodówki

 

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany