FETA Z NERKOWCÓW
weganon 19 lutego 2015

To kolejny przepis z cyklu „WEGAŃSKI NABIAŁ”. Wczoraj opisywałem jak powstaje mleko z nerkowców i produkt uboczny z tej produkcji – twarożek, który można przemienić również w ser twardszej konsystencji za pomocą agaru (naturalna substancja z glonów, która jest tym samym czym jest żelatyna tylko nie otrzymywana z kości czy kopyt zwierząt).
Ser intensywnie posoliłem i doprawiłem oregano, czosnkiem niedźwiedzim i papryczką chilli. Część została zjedzona od razu a część zamarynowana z oliwie z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:


– twarożek otrzymany z produkcji mleka z 1 szklanki nerkowców
– mleko z nerkowców
– sól i sok z cytryny do smaku
– po łyżeczce suszonego oregano, czosnku niedźwiedziego
– pół małej sproszkowanej papryczki chilli
– 2 płaskie łyżeczki agaru


WYKONANIE:


– twarożek wkładamy do szklanki i mierzymy, jeśli jest mniej niż szklanka to dopełniamy mlekiem
– zawartość szklanki przekładamy do małego garnka i dodajemy pozostałe składniki
– zawartość podgrzewamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając przez ok 1 minutę
– małą prostokątną formę smarujemy cienką warstwą oliwy i wylewamy masę
– odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce do ścięcia.
– podajemy jak klasyczną fetę czyli w różnych sałatkach
– lub zamarynować w oliwie i jeść nie tylko w sałatkach ale od razu ze słoika :-)

 

9 Komentarze

  1. przepis co jeden to lepszy! masz głowę pełną pomysłów na wegańskie zamienniki i nie tylko :) szkoda, że nie jestem Twoją sąsiadką haha 😀 często bym Cię odwiedzała :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany