BAKALIOWE MARKIZY I TRUFLE Z CYNAMONOWYM KREMEM CZEKOLADOWYM – 100 POST NA BLOGU
weganon 23 lutego 2015

Mój setny post na blogu świętuję nie tortem a bakaliowymi markizami przekładanymi cynamonowym kremem czekoladowym i truflami. Tort będzie na 1000 post :-)
Markizy i trufle są z masy składającej się z orzechów i wszelkich suszonych owoców. Krem do przełożenia markiz i oblania trufli to czekolada z kokosowym kremem a wszystko wzbogacone cynamonem. W temperaturze pokojowej są miękkie ale wystarczy je włożyć na godzinę do lodówki i robią się bardziej ścisłe.
Z setnym postem bardzo chciałem podziękować wszystkim, którzy zaglądają na bloga, czytają, korzystają, komentują (tu podziękowania dla Magdy, Darii, Ani, Kasi, Blue Almonds i wielu wielu innych). Dzięki Wam ten blog ma sens i choć mijają dopiero 2 miesiące od pierwszego wpisu to zdążyłem już się rozkręcić. Markizy i trufle są dla Was z podziękowaniem :-)

SKŁADNIKI:

Na trufle i markizy:
– szklanka nerkowców
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki sezamu
– szklanka namoczonych daktyli
– szklanka namoczonych fig
– szklanka namoczonych żurawin
– pół szklanki orzechów laskowych
– 3 łyżki masła z nerkowców
– 3 łyżki konfitury z truskawek

Na krem czekoladowy:
– 2 czekolady wegańskie
– krem z 1 puszki mleka kokosowego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu


WYKONANIE:

Masa na markizy i trufle:
– orzechy, wiórki i sezam zmielić na bardzo drobno w malakserze
– owoce namoczyć godzinę w wodzie i odcisnąć jej nadmiar, zmiksować na gładko w malakserze
– połączyć owoce z sypkimi składnikami, dodać masło i konfiturę i dokładnie wymieszać
– masę odstawić na godzinę w chłodne miejsce
– masę wałkować na grubość ok 0,5 cm na papierze do pieczenia i wykrawać dowolne kształty (ilość musi być parzysta), trochę masy zostawiamy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego

Krem:
– nad gotującą wodą w garnku położyć miskę i włożyć do niej połamaną czekoladę, krem kokosowy, syrop i cynamon
– mieszać dokładnie do całkowitego rozpuszczenia
– odstawić w chłodne miejsce by masa trochę stężała
– trufle obtaczamy w kremie i układamy na kratce do obcieknięcia nadmiaru masy-
– resztą kremu przekładamy markizy i sklejamy 

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany