ZIELONY KREM Z JARMUŻU, KALAREPY, GRUSZKI Z QUINOA
weganon 24 stycznia 2015
 

Zimą zdecydowanie preferuje wszystkie zupy w formie kremu. Krem składa się z dużej ilości jarmużu, kalarepki, gruszki Konferencji, sporej ilości ziół i doprawiony śmietanką słonecznikową. Na wierzch posypuję kiełkami rzodkiewki by nadać ostrości i płatki migdałów. Gruszka nadaje słodkawy posmak kremowi, kalarepka ostrości a jarmuż ładnego koloru.

SKŁADNIKI:


– 3 szklanki posiekanego jarmużu bez grubych łodyg
– 1 marchewka
– 1 kalarepka
– pół szklanki quinoa
– 2 gruszki Konferencję
– 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pół łyżeczki oregano i kminku
– sól i pieprz do smaku
– śmietanka słonecznikowa
– kiełki rzodkiewki, czarnuszka


WYKONANIE:


– na początku podam przepis na śmietankę słonecznikową – szklankę pestek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, następnie zmiksować z wodą, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny (gęstość śmietanki regulować ilością wody)

– wszystkie warzywa,gruszki drobno pokroić i wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać quinoa, ziele i listek oraz oregano i kminek, całość dusić do miękkości wszystkich warzyw.
– zawartość garnka zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany