PEKANOWE CIASTKA
weganon 12 stycznia 2015

Jako, że lubię wszelkiej maści orzechy i słodkie małe ciastka postanowiłem połączyć te dwie rzeczy i wyszły fajne w smaku niewielkie przegryzki w ciągu dnia. Ciastka po upieczeniu są kruche a po jednym dniu robią się fajnie wilgotne.

SKŁADNIKI:


– 1 szklanka orzechów pekan
– 0,5 szklanki daktyli
– 0,5 szklanki suszonej żurawiny


WYKONANIE:


– daktyle namoczyć w wodzie na 2-3 godziny
– do malaksera włożyć orzechy i zmielić a następnie dodać daktyle i żurawinę i całość zmiksować do otrzymania gęstej, lepkiej masy
– z masy formować kulki i lekko je spłaszczyć i położyć na wierzch orzech
– ciastka piec 30 minut w 180°C

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany