MAKARON KASZTANOWO – ORKISZOWY Z PESTO I WEGAŃSKIM PARMEZANEM
weganon 29 stycznia 2015

Dodatek mąki kasztanowej jest niewielki bo nie wiedziałem jak makaron wyjdzie. Następnym razem dodam zdecydowanie więcej. Mąkę kasztanową zmieszałem z orkiszową pełnoziarnistą.
Pesto jest wieloskładnikowe: rukola, kiełki rzodkiewki, cykoria, sałata rzymska, bazylia i jarmuż. Zamiast pinii dodałem pestki słonecznika. Oprócz oliwy z oliwek dodałem trochę oleju z pestek dyni (było warto, smak niepowtarzalny).


SKŁADNIKI:


Makaron
– pół szklanki mąki kasztanowej
– szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– woda
– pół łyżeczki soli


Pesto
– garść bazylii, rukoli, kiełków rzodkiewki, jarmużu
– 5 listków cykorii, sałaty rzymskiej
– pół szklanki pestek słonecznika
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
– pół łyżeczki soli
– 1 ząbek czosnku


WYKONANIE:


Makaron
– zmieszać obie mąki i sól, dodawać powoli wodę do powstania ciasta gęstości plasteliny
– ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut
– wykrawać dowolne kształty

– makaron wysuszyć przez godzinę

Pesto
– wszystkie składniki wrzucić do malaksera i systemem pulsowym zmiksować (mają być kawałki listków i słonecznika)

– sprawdzić smak powstałego pesto i ewentualnie doprawić

– ugotować makaron i wymieszać z pesto, dodać wegański parmezan (przepis na parmezan TU)

 

2 Komentarze

    1. Od kilku lat sam robię makarony a dokładniej od chwili zakupu przystawek do miksera KitcheAid (duże ułatwienie) a jeżeli chodzi o pesto to nie przepadam za samą bazylią dlatego wrzuciłem wszystko zielone co było w domu :-) i wyszło całkiem nieźle bo smak jest ostry, gorzkawy, wyraźny i w połączeniu z olejem z dyni i słonecznikiem świetnie się uzupełnia

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany