MAJONEZ WEGAŃSKI (SŁONECZNIK + KOKOS)
weganon 4 stycznia 2015
 

Czy weganie mogą jeść sałatki warzywne z majonezem? Do niedawna myślałem, że nie ale i na ten problem jest rozwiązanie. Majonez otrzymałem z nasion słonecznika i mleka kokosowego z dodatkami smakowymi, bez żółtek, octu, przeciwutleniaczy. W smaku jest niemal identyczny jak klasyczny majonez. I teraz można świętować zajadając się sałatkami, wegeburgerami, frytkami z batatów czy dyni :-)

SKŁADNIKI:

– pół szklanki łuskanego słonecznika
– szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego
– pół szklanki oleju (polecam rzepakowy z czosnkiem)
– sok z 1 cytryny
– płaska łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
– 2 – 3 łyżeczki musztardy
– sól morska, pieprz


WYKONANIE:

– Słonecznik zalać gorącą wodą i zostawić na 4 – 5 godzin by lekko napęczniał
– Odlać wodę z ziaren i zalać je szklanką mleka kokosowego. Zmiksować 3 razy po 30 sekund (by nie przegrzać blendera).
– Dodać olej, ksylitol, musztardę i sok z cytryny. Całość miksować 5 – 7 razy po 30 sekund. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać sok z cytryny.
– Otrzymany majonez jest kremowy, delikatny w smaku. 
– Majonez przełożyć do słoiczka i zamknąć. Przechowywać przez tydzień.

8 Komentarze

    1. Oczywiście, że można. To z oleju i jakiegokolwiek mleka tworzy się emulsja majonezu. Myślę, że spokojnie wyszedłby z samego słonecznika tylko trzeba byłoby go rozcieńczyć np wodą

  1. Świetne. Genialne te przepisy. Od kilku godzin czytam Twojego bloga, po nocy nie chcę się tłuc w kuchni z blenderem, ale jak tylko świt nadejdzie…

    1. Bardzo się cieszę,że się podoba i bardzo dziękuję za pochwały. Majonez jest fajny bo wiesz co tam jest, brak cholesterolu i octu więc o wiele zdrowszy.
      Pozdrawiam.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany