JAGLANO – MIGDAŁOWE CIASTKA LUB TRUFLE
weganon 1 stycznia 2015


Jest to pierwszy przepis na moim blogu i nie bez powodu. Bardzo lubię słodkie przekąski (oczywiście w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne). Z otrzymanej masy można wykonać trufle (wersja surowa) lub pieczone ciastka. Spokojnie można masę wykorzystać do innych celów (choćby batoników czy jako spód do sernika z nerkowców).
Proste i szybkie w wykonaniu jako alternatywa dla dość drogich gotowych wegańskich słodkości.

SKŁADNIKI:

– 100 g kaszy jaglanej ugotowanej ze szklanką mleka migdałowego
– pół szklanki suszonej żurawiny
– szklanka mieszanki płatków owsianych, jaglanych i żytnich
– 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka ksylitolu
– 1 łyżka jasnego karobu lub kakao
– szklanka migdałów zmielonych po zrobieniu mleka migdałowego
– pół szklanki amarantusa ekspandowanego



WYKONANIE:


– kaszę jaglaną rozgotować (rozkleić) w mleku migdałowym na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem
– do ciepłej masy dodać zmielone migdały, syrop klonowy, mieszankę płatków, karob, żurawinę oraz amarantus
– masę wystudzić i w zależności od jej lepkości dodać amarantusa jeśli jest zbyt rzadka lub mleka  migdałowego jeśli jest za gęsta
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego
– część kulek lekko spłaszczyć i położyć na wierzch migdała a następnie piec 30 min. w 170°C.
– resztę kulek obtoczyć w różnych posypkach np. karobie, wiórkach kokosowych, amarantusie, siekanych  orzechach.


2 Komentarze

    1. Można dodać quinoa ale wcześniej ugotowaną i ostudzona, płatki owsiane, otręby żytnie. Amarantus posłużył mi bardziej jako zagęstnik niż dodatek smakowy

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany