II ŚNIADANIE Z SZAŁWIĄ HISZPAŃSKĄ
weganon 11 stycznia 2015

 

Nasiona CHIA to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Są to malutkie ziarenka przypominające trochę len tyle, że mniejsze. Maja tą właściwość, że po dodaniu jakiegokolwiek płynu pęcznieją i to bardzo przypominając trochę (przepraszam za porównanie) żabi skrzek.
Ich właściwością jest to, że przyjmują smak płynu, w którym się znajdują dlatego postanowiłem jedną część namoczyć w mleku migdałowym z ksylitolem a drugą w soku jagodowym.
Wyszedł pyszny deser, który jest tak syty, że spokojnie może być II śniadaniem.


SKŁADNIKI:


– 2 łyżki nasion Chia
– szklanka mleka migdałowego (pasuje też kokosowe)
– szklanka soku jagodowego lub malinowego
– 1 łyżeczka ksylitolu
– owoce do przybrania


WYKONANIE:


– 1 łyżkę nasion zalać sokiem owocowym
– mleko migdałowe dosłodzić ksylitolem i zalać drugą łyżkę Chia
– odstawić na 8-10 godzin i gotowe

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany